POTŘEBUJÍ DĚTI MLÉKO?

mlékoKravské mléko ano či ne? Najdeme jej na stolech většiny českých domácností. Většina maminek je přesvědčena, že to nejlepší, co může svým dětem dát k svačině nebo ke snídani je tvarohový či smetanový mléčný výrobek či alespoň sklenice mléka. Je to opravdu tak, že mléko je ten nejlepší a nezbytný zdroj vápníku a bílkovin pro nás a naše děti? Na otázku, zda je podávání kravského mléka dětem nezbytné, odpovídá velmi pěkně ve videopříspěvku níže výživová poradkyně Mgr. Margit Slimáková.

Pokud ale nemáte možnost cca čtyřminutové video shlédnout, prozradíme Vám, že odpověď zní ne. Není nutné konzumovat kravské mléko, v mnoha případech může jeho konzumace působit na naše zdraví i škodlivě. Co se týče výše zmíněného vápníku a bílkovin, kvalitním a dokonce mnohem bohatším zdrojem vápníku, který dalece předčí mléko a mléčné výrobky je například mák, sezamové semínko nebo mandle. Ze zeleniny jsou pak slušnými zdroji vápníku květák, kapusta nebo brokolice. Kvalitní bílkoviny získá naše tělo konzumací luštěnin, ořechů, vajec a masa.

Někteří odborníci se dokonce k mléku staví vyloženě zády. MUDr. Strnadelová uvádí v knize Radost ze zdravých dětí, že lidské tělo postupně pozbývá schopnosti tvorby enzymů štěpících mléčnou bílkovinu cca kolem druhého roku života. Po šestém roce, kdy již tělo tyto enzymy vůbec neprodukuje, podle ní není vhodné mléko konzumovat vůbec.

Chceme-li sobě či dětem mléko nebo mléčné výrobky i přesto dopřát, měli bychom volit spíše kysané výrobky. Jogurt, zakysanou smetanu, kefírové nebo acidofilní mléko, kyšku. Bílkovina těchto zakysaných výrobků je totiž již částečně zpracována a rozštěpena bakteriemi mléčného kvašení. Tyto bakterie mléčného kvašení, které jsou navíc prospěšné našemu trávení, osidlují střevo a zajišťují jeho správnou funkci.

Autor: Jana Dudová

ZPĚT NA STRÁNKU VÝŽIVA DÍTĚTE