Zahřívající a ochlazující potraviny
V souladu s tradiční čínskou medicínou můžeme rozdělit potraviny na zahřívající (yangové) a ochlazující (yinové). Stejně tak různé druhy úprav potravin mohou zvýšit yangovou či yinovou energii toho kterého jídla. Těchto vědomostí lze využít mimo jiné v souvislosti s ročním období. V zimě podáváme především potraviny, které nás zahřívají. Nevařená strava by se měla konzumovat jen výjimečně, vhodné jsou silné vývary a polévky s luštěninami. Maso si můžete dopřát i tučnější (husa, kachna), jako příloha jsou vhodné vydatné jáhly nebo pohanka. Ovoce jezte pokud možno sušené. Zelený ochlazující čaj vyměňte za zahřívající černý, bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí.
Ochlazující potraviny jsou pak vhodné zvláště v teplých letních měsících, kdy se organismus potřebuje ochladit.
Můžete si sami vyzkoušet, zda mají Číňané pravdu. My už vyzkoušeno máme a proto dáváme k dispozici tabulky s přehledy energií základních potravin.
Zelenina
Obiloviny
Úpravy potravin
Stručný seznam zahřívajících (yang) potravin:
- teplé polévky
- koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
- ryby – losos, úhoř
- maso – kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
- vnitřnosti
- sýry – plísňové, kozí a ovčí
- ovoce – broskve, třešně, maliny, datle
- sušené ovoce
- zelenina – česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky – udržují v organismu nejen teplo, ale povzbuzují chuť k jídlu, odstraňují zácpu a zrychlují metabolismus
- ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
- semena – mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
- rýže, jáhly, pohanka, sója
- ovesná kaše
- celozrnné potraviny
- vejce
- máslo a ostatní tuky
- sůl
- kakao, kakaové produkty
- alkohol
- červené a rýžové víno
- káva
- černý a zázvorový čaj
Určité opatrnosti při konzumaci yangových potravin je však třeba u lidí:
- s vysokým krevním tlakem
- po prodělané mrtvici
- majících sklon k migrénám
- trpících nervozitou
- s hyperaktivitou
- s nočním pocením a s nespavostí
- a žen v menopauze
Ochlazující (yin) potraviny:
- mléko a mléčné výrobky
- syrová zeleniny (lilek, ředkvičky, celer, špenát, zelí, hlávkový salát, rajčata, okurky, cukety, čekanka)
- zeleninové šťávy
- tropické a subtropické ovoce (banány, kiwi, pomeranče, grepy,..)
- ovocné šťávy, džusy
- klíčky
- produkty z bílé mouky
- brambory
- rafinovaný cukr
- hořčice
- bílé víno
- zelený a bylinkový čaj
- minerální vody
Čínská medicína určuje i skupinu neutrálních potravin, které můžeme konzumovat kdykoliv během roku.
Mezi neutrální potraviny patří například:
- hovězí a telecí maso
- divočina
- mořské plody
- luštěniny
- med
Více informací se dočtete například v knize Radost ze zdravých dětí.