ENERGIE POTRAVIN

Zahřívající a ochlazující potraviny

energieV souladu s tradiční čínskou medicínou můžeme rozdělit potraviny na zahřívající (yangové) a ochlazující (yinové). Stejně tak různé druhy úprav potravin mohou zvýšit yangovou či yinovou energii toho kterého jídla. Těchto vědomostí lze využít mimo jiné v souvislosti s ročním období. V zimě podáváme především potraviny, které nás zahřívají. Nevařená strava by se měla konzumovat jen výjimečně, vhodné jsou silné vývary a polévky s luštěninami. Maso si můžete dopřát i tučnější (husa, kachna), jako příloha jsou vhodné vydatné jáhly nebo pohanka. Ovoce jezte pokud možno sušené. Zelený ochlazující čaj vyměňte za zahřívající černý, bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí.
Ochlazující potraviny jsou pak vhodné zvláště v teplých letních měsících, kdy se organismus potřebuje ochladit.

Můžete si sami vyzkoušet, zda mají Číňané pravdu. My už vyzkoušeno máme a proto dáváme k dispozici tabulky s přehledy energií základních potravin.

 

ZeleninaZELENINA

 

Obilovinyobiloviny

 

Úpravy potravinÚPRAVY

Stručný seznam zahřívajících (yang) potravin:

  • teplé polévky
  • koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
  • ryby – losos, úhoř
  • maso – kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
  • vnitřnosti
  • sýry – plísňové, kozí a ovčí
  • ovoce – broskve, třešně, maliny, datle
  • sušené ovoce
  • zelenina – česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky – udržují v organismu nejen teplo, ale povzbuzují chuť k jídlu, odstraňují zácpu a zrychlují metabolismus
  • ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
  • semena – mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
  • rýže, jáhly, pohanka, sója
  • ovesná kaše
  • celozrnné potraviny
  • vejce
  • máslo a ostatní tuky
  • sůl
  • kakao, kakaové produkty
  • alkohol
  • červené a rýžové víno
  • káva
  • černý a zázvorový čaj

Určité opatrnosti při konzumaci yangových potravin je však třeba u lidí:

  • s vysokým krevním tlakem
  • po prodělané mrtvici
  • majících sklon k migrénám
  • trpících nervozitou
  • s hyperaktivitou
  • s nočním pocením a s nespavostí
  • a žen v menopauze

Ochlazující (yin) potraviny:

  • mléko a mléčné výrobky
  • syrová zeleniny (lilek, ředkvičky, celer, špenát, zelí, hlávkový salát, rajčata, okurky, cukety, čekanka)
  • zeleninové šťávy
  • tropické a subtropické ovoce (banány, kiwi, pomeranče, grepy,..)
  • ovocné šťávy, džusy
  • klíčky
  • produkty z bílé mouky
  • brambory
  • rafinovaný cukr
  • hořčice
  • bílé víno
  • zelený a bylinkový čaj
  • minerální vody


Čínská medicína určuje i skupinu neutrálních potravin, které můžeme konzumovat kdykoliv během roku.

 

Mezi neutrální potraviny patří například:

  • hovězí a telecí maso
  • divočina
  • mořské plody
  • luštěniny
  • med

Více informací se dočtete například v knize Radost ze zdravých dětí.

 

ZPĚT NA STRÁNKU VÝŽIVA DÍTĚTE