POUŽITÍ TUKŮ

POUŽITÍ ROSTLINNÝCH OLEJŮ A ŽIVOČIŠNÝCH TUKŮ V KUCHYNI PODLE TEPLOTY PŘEPALOVÁNÍ

tukProtože použití rostlinných olejů, másla či sádla v teplé i studené kuchyni je často diskutovanou otázkou, a mám pocit, že mnoho lidí v této věci stále tápe, dovolím si uveřejnit tabulku, ve které najdete tuky seřazené podle tzv. kouřového bodu (teplota, při které se tuky začínají přepalovat a stávají se tak škodlivými pro naše zdraví) – jednoduše tedy zjistíte, který olej použít na smažení, vaření či do salátu.

TABULKA KOUŘOVÝCH BODŮ OLEJŮ

Konopný nerafinovaný nezahřívat
Lněný nerafinovaný nezahřívat
Olej z vlašských olejů nerafinovaný nezahřívat
Slunečnicový nerafinovaný 110 st.C
Světlicový nerafinovaný 110 st.C
O. z dýňových semen nerafinovaný 140 st.C
O. z lískových ořechů nerafinovaný 140 st.C
Máslo 150 st.C
Sezamový nerafinovaný 150 -175 st.C
Arašídový nerafinovaný 160 st.C
Kukuřičný nerafinovaný 160 st.C
Sójový nerafinovaný 160 st.C
Rostlinné směsné oleje rafinované 160 – 180 st.C
Olivový extra virgin 160 – 190 st.C
Řepkový nerafinovaný 170 st.C
Kokosový nerafinovaný 180 st.C
Sádlo 180 st.C
Slunečnicový (s vysokým obsahem kys. olejové) 180 st.C
Mandlový nerafinovaný 190 – 200 st.C
Arašídový rafinovaný 200 – 230 st. C
Kukuřičný rafinovaný 200 – 230 st.C
Ghí 250 st.C
Olivový virgin 210 st.C
Palmový (rafinovaný) 210 st.C
Sezamový rafinovaný 210 st.C 210 st.C
Kokosový rafinovaný 230 st.C
Slunečnicový rafinovaný 230 st.C
Sojový rafinovaný 230 st.C
Řepkový Canola 240 st.C
Mandlový rafinovaný 250 st.C
Světlicový rafinovaný 250 st.C
Avokádový rafinovaný 270 – 300 st.C

8.9.2015, Autor: Jana Dudová, Použitá literatura:  Bioabecedář Hanky Zemanové

ZPĚT NA STRÁNKU VÝŽIVA DÍTĚTE