Výživa dítěte

Protože výživa těla velmi, velmi úzce souvisí se stavem našeho zdraví, je bezesporu jednou z nejdůležitějších otázek to, jak a čím budeme sebe a své děti stravovat. Už Hippokrates pronesl tuto moudrou větu: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“
Vhodnou stravou lze předcházet nemocem, úpravou jídelníčku pak můžeme již vzniklé nemoci úspěšně léčit.
Níže přinášíme články, které vám přinesou odpovědi na často diskutované otázky ohledně vhodné stravy pro naše děti a pomohou na cestě k lepšímu stravování a žití.

 

VITAMIN D VE VÝŽIVĚ KOJENCŮ A STARŠÍCH DĚTÍ

 deckoVitamín D má v organizmu aktivní roli při získávání vápníku a fosfátů z potravy a udržování optimální hladiny těchto látek v krvi. To je důležité především pro tvorbu kostí a fungování svalů.
Vitamín D také ovlivňuje činnost nervového systému, tvorbu a růst nových buněk a imunitní systém. Z těchto důvodů je dostatečný příjem vitamínu D nezbytný pro správný… ČTĚTE DÁLE

ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ

prikrmToho, že je dítě připraveno jíst i jinou potravu než jen mateřské mléko, dosáhne každé dítě přirozeně samo v různém věku. Mnohem více, než konkrétní věk dítěte jsou důležité při zavádění příkrmů jeho signály – signály, které znamenají, že je dítě na jídlo připravené. Jedním ze znaků připravenosti je např. to, že se dítě zajímá o vaše jídlo, když vy jíte, natahuje se za ním a snaží se dát si jej do úst atp. Pokud tyto znaky vykazuje (bez ohledu na jeho věk), nechejte jej… ČTĚTE DÁLE

 

ZAVÁDĚNÍ LEPKU

lepekAsi všechny maminky řeší otázku, kdy je ta pravá chvíle začít podávat dítěti potraviny obsahující lepek. Nevěřte těm, co vám tvrdí, že klidně už ve čtyřech měsících, a že čím později, tím hůře (ano,  i s takovými škodlivými názory se lze setkat – a bohužel i u některých pediatrů). Protože existuje mnoho mylných a škodlivých názorů na tuto problematiku, pokusíme se je zde uvést na pravou míru a vysvětlit, proč vás někteří lékaři v dobré víře… ČTĚTE DÁLE

 

PROČ MÁME PROBLÉMY S LEPKEM A JAK SE JIM VYHNOUT?

lepek2Mnoho dětí a dospělých lidí (tito o tom ale bohužel často netuší) není schopno správně trávit obilnou bílkovinu – lepek. Obilné zrno obsahuje škrob, lepek, vlákninu, minerály, vitamíny, enzymy a tuk. Lepek jako obilná bílkovina je obsažen v zrnu pšenice, žita, ovsa a ječmene. Přitom nejagresivnější a nejvíc zatěžující… ČTĚTE DÁLE

 

CO JE BLW – BABY LED WEANING?

IMG_4227BLW neboli Baby Led Weaning znamená v přesném překladu odstavení vedené dítětem. Je to metoda, kdy dítě už odmala jí samo a není nikým krmeno. Odpadá tedy všechno to mixování, krmení lžičkou apod. Filozofie BLW je i o tom, že každé dítko začne jíst ve svůj čas. Je to stejné jako například s motorickým vývojem – každé dítko začne sedět, lézt či chodit v jiný čas, podle toho, kdy je připraveno. Tudíž ani šestý měsíc plošně neznamená, že musí všechny děti v tom věku jíst. Naopak, dítě si samo určí, kdy chce s jídlem začít. Základem stravy samozřejmě…  ČTĚTE DÁLE

 

POTŘEBUJÍ DĚTI MLÉKO?

mléko

Kravské mléko ano či ne? Najdeme jej na stolech většiny českých domácností. Většina maminek je přesvědčena, že to nejlepší, co může svým dětem dát k svačině nebo ke snídani je tvarohový či smetanový mléčný výrobek či alespoň sklenice mléka. Je to opravdu tak, že mléko je ten nejlepší a nezbytný zdroj vápníku a bílkovin pro nás a naše děti?
Na otázku, zda je podávání kravského mléka dětem nezbytné, odpovídá… ČTĚTE DÁLE

 

POUŽITÍ ROSTLINNÝCH OLEJŮ A ŽIVOČIŠNÝCH TUKŮ V KUCHYNI PODLE TEPLOTY PŘEPALOVÁNÍ

tukProtože použití rostlinných olejů, másla či sádla v teplé i studené kuchyni je často diskutovanou otázkou, a mám pocit, že mnoho lidí v této věci stále tápe, dovolím si uveřejnit tabulku, ve které najdete tuky seřazené podle tzv. kouřového bodu (teplota, při které se tuky začínají přepalovat a stávají se tak škodlivými pro naše zdraví) – jednoduše tedy zjistíte, který olej… ČTĚTE DÁLE

 

ZAHŘÍVAJÍCÍ A OCHLAZUJÍCÍ POTRAVINY

energieV souladu s tradiční čínskou medicínou můžeme rozdělit potraviny na zahřívající (yangové) a ochlazující (yinové). Stejně tak různé druhy úprav potravin mohou zvýšit yangovou či yinovou energii toho kterého jídla. Těchto vědomostí lze využít mimo jiné v souvislosti s ročním období. V zimě podáváme více potraviny, které zahřívají, v létě naopak ty, které ochlazují. Můžete si sami vyzkoušet, zda mají Číňané pravdu. My už vyzkoušeno máme a proto dáváme k dispozici tabulky s přehledy energií základních potravin. …  ČTĚTE DÁLE

 

 

KTEROU ZELENINU JÍST V ZIMĚ? aneb Kvašená zelenina, Pickles

PICKLESAsi už jste se setkaly s informací, že nejlépe našemu tělu prospějeme, když budeme jíst vždy to, co je právě v přírodě k dispozici a nejlépe také to, co vyrostlo v končinách či alespoň zeměpisných šířkách, kde žijeme… ČTĚTE DÁLE

 

 

 

CUKR SI BERE Z NAŠEHO TĚLA TO, OČ BYL RAFINACÍ PŘIPRAVEN

V Čechách se mu říkalo bílé zlato - Foto:  pixabay.com

Zdá se, že většina populace zatím podceňuje negativní vliv cukru na lidské zdraví. Tak často vídám děti, které se ládují přeslazenými dobrotami, které jim jejich rodiče nachystali na svačinku, protože jsou přeci plné mléka, případně vitamínů či jiných látek důležitých pro kosti, zuby a pod., že mi to nedá a musím ČTĚTE DÁLE

Napsat komentář